Ініціативи молоді у пріоритеті, – міський голова Сергій Кравченко

Гуртківці команди KiberPank, які вивчають робототехніку на безкоштовних гуртках, сьогодні у кабінеті міського голови Сергія Кравченка представили  цікаву ідею — моніторингу якості повітря та оцінки особистого комфорту перебування в приміщеннях (або відкритому просторі)  шкіл, садочків, закладів та установ завдяки приладу, який вони самі розробили.

       Уявіть, що ви зможете в онлайн-режимі моніторити якість повітря та оцінювати власний комфорт перебування в закритих/відкритих місцях громадського користування міста або населених пунктів громади.  Якість повітря визначатиме датчик системи моніторингу повітря, розроблений    школярами   Шполянської ОТГ.

        За словами юних винахідників, кліматичні зручності відкритого чи закритого просторів, де перебувають люди визначається температурою, вологістю повітря, атмосферним тиском. Датчик дозволяє автоматично коригувати отриману інформацію в залежності від погодних умов, а наявність модулю підігріву — отримати достовірну інформацію під час туману, опадів при від’ємних температурах. Також  проводитиме вимір вуглекислого газу, кількість сонячного світла, яке саме потрапляє на нього, метану та рівень інших газів. Отже, станція дасть змогу отримувати дані в реальному часі і не лише про повітря, а й про погоду.

        Інформування жителів громади про стан якості повітря буде за допомогою інтернет-сайту та мобільного додатку. Прилад системи моніторингу повітря підключений до мережі, проводить вимірювання кожні 145 секунд та відправляє дані напряму до онлайн ресурсів — системи SaveEcoBot, agicn.org, OpenSenseMah.org, air-poiiution.ml, eco-city.org.ua та інших — це мапи забруднення повітря.

        Наразі прилад системи моніторингу вже встановлений у міській школі № 2-ліцей, на базі якої діє гурток робототехніків. Після перемовин із міською владою гуртківці команди KiberPank виготовлять відповідну кількість пристроїв, які встановлять у фоє/вестибюлях всіх загальноосвітніх закладів громади. Відповідно фінансову підтримку на складові частини приладу забезпечить бюджет міської громади, за попередніми підрахунками це коштуватиме близько 22 тис. грн.

       Юні винахідники вважають це лише початком своєї справи. Далі планують розроблені датчики  встановлювати у відкритому просторі, адже пристрій може моніторити повітря – визначати місця паління листя або скупчення великої кількості машин з перевищенням вихлопних газів, фіксувати зміни якості повітря, які впливають на стан самопочуття і здоров’я людини.

Міський голова Сергій Кравченко підтримує  талановиту молодь, адже добре розуміє, їхній проект великий поштовх у вирішенні екологічних питань  об’єднаної громади.

  • Завдяки молодіжній ініціативі, кожен зможе побачити проблему, почне думати над її вирішенням, а відтак і почне дбати про навколишнє середовище, – говорить очільник громади.

       До команди юних винахідників входить шестеро осіб: двоє хлопців та четверо дівчат — Андрій Пластун, Данило Плахута, Мар’яна Пелепенко (капітан), Мирослава Теличко, Анастасія Максименко, Аліна Шевченко. Тренери команди — Борис Ховряк та Ліна Халамей.

Поділитись:
Перейти до вмісту