Історія с. Бурти

Бурти́ — село на Шполянщині, Черкаської області.  19 лютого 2020 року приєдналося до Шполянської міської об’єднаної громади.

Розташоване за 21 км від адмінцентру громади — міста Шпола та за 5 км від найближчої залізничної станції Цвіткове на лінії Одеса — Кишинів.

Площа населеного пункту 383,40 га

Населення станом на 01 січня 2020 року — 595 осіб.

Село засноване на початку 18 століття.

Буртами раніше називали великі насипи. Таких в селі було два — звідси і назва Бурти.

У 1862 році в одному із насипів місцевий селянин викопав 25 гарматних ядер, що свідчить про те, що в давніші часи насипи служили фортечними валами. У XIX столітті Бурти були містечком, яке належало родині Орлових. У 1829 році генерал-майор Олексій Орлов збудував тут кам’яну церкву з дзвіницею. Дзвіницю зруйнували у радянські часи, а типова класицистична хрестоподібна в плані будівля церкви збереглася. За сучасності у свяченій будівлі проведено реставраційні роботи та відновлено богослужіння.

Коли жив  Тарас Шевченко,  Бурти було містечком Черкаського повіту Київської губернії. За спогадами Ф. Лебединцева, Тарас Шевченко ще у дитинстві їздив на базар у це містечко, як працював наймитом у священика села Кирилівки  Г. Кошиця. Кілька разів Бурти згадано у повісті «Наймичка».

Під час Другої світової війни 213 мешканців села воювали на фронтах, з них загинули на фронтах війни 166 чоловік, 151 нагороджені бойовими орденами і медалями.

На території села є дві братські могили де поховано 85 воїнів Червоної Армії, які загинули, визволяючи наше село.

Село Бурти  має  учасників ліквідації наслідків атомної катастрофи на ЧАЕС — Бобошко Віктор Миколайович, Черевко Микола Федорович, Царинник Микола Андрійович.        Також, воїнів-інтернаціоналісті (Аліпов Анатолій Олексійович, Мамітько Володимир Михайлович, Вдовицький Володимир Іванович, Кузуб Василь Іванович)

Основним сільськогосподарським підприємством на території села є СТОВ «Україна», яке обробляє 1500 гектарів землі, але чимало людей у Буртах займаються самостійним обробітком земельних паїв.

У селі діє початкова школа, працює сільський клуб, бібліотека,  відділення пошти, фельдшерсько акушерський пункт, приватний магазин.

Село Бурти газифіковане.

У селі народилися:

 

 

Поділитись:
Перейти до вмісту