З початку 2018 року в Україні зареєстровано 84 випадки ботулізму, 7 хворих померли.
Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо! Зокрема, не споживати в’ялену, солону та консервовану рибу, консерви або вироби з м’яса, якщо вони не проходили термічну обробку перед вживанням.
Симптоми ботулізму:
Ключовими клінічними ознаками ботулізму стають різні неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість). Проте у кожного другого хворого першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми загальної інфекційної інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт. Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2-3-й день хвороби. У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості. Інкубаційний період може тривати від 2-3 годин до 10 днів.
При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
Як уберегтися:
Пірогова Н. М.,
лікар ЗПСЛ КНП «Шполянський ЦПМСД»