ПАМ’ЯТКА Як вберегти себе від захворювань гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб необхідно:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні т а кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- користуватися індивідуальним посудом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремий кухонний інвентар (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб на стихійних ринках;
- не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- уникати контакту з особами з ознаками гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, у разі виявлення такої особи вжити заходів щодо її ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоров’я.
ПАМ’ЯТКА
Рекомендації щодо профілактики захворювання на COVID-19
У місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб необхідно:
- періодично проводити наскрізне провітрювання приміщень та вологе прибирання із використанням дезінфекційних засобів у житлових приміщеннях та приміщеннях загального користування
- дотримуватись правил особистої гігієни, регулярно обробляти руки спиртовмісним засобом;
- дотримуватися правил респіраторної гігієни при кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх водою з милом;
- користуватися одноразовими масками при необхідності, проводити їх заміну, як тільки вони стануть вологими чи забрудняться;
- уникати контактів з особами з ознаками гострого респіраторного захворювання, вжити заходів для їх ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоров’я;
Довідково:
- Респіраторні захворювання, такі як грип чи COVID-19 є висококонтагіозними ;
- Від хворих на респіраторні захворювання, віруси можуть поширюватися в радіусі 1-1,5 м;
- У людей, які захворіли на респіраторну інфекцію, в т. ч. COVID-19, симптоми можуть бути відсутні. Вони можуть передати вірус іншим людям, навіть не знаючи, що вони хворі. Тому у місцях скупчення необхідно тримати дистанцію не менше як 1 м один від одного;
- Рекомендовано уникати місць, де збираються великі групи людей, таких як класи, культурні та спортивні заходи, особливо схильні до високого ризику ускладнень респіраторних захворювань (наявні хронічні захворювання дихальної, серцево-судинної систем).
ПАМ’ЯТКА
щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб
Війна в рази збільшила кількість внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО). Багато хто з них живе, або проводить певну кількість часу в спеціально облаштованих місцях для перебування переселенців.
Військові дії, велике скупчення людей у вагонах поїздів та в місцях для ночівлі, відсутність сталого доступу до проточної води і засобів гігієни можуть загрожувати спалахами і швидким поширенням інфекційних хвороб. Запобігти цьому можна завдяки застосуванню адекватних засобів профілактики. Серед них: забезпечення постійного водопостачання якісною та безпечною питною водою, належних санітарно-гігієнічних умов та доступу до медичних послуг.
Ці мінімальні вимоги дозволяють ВПО, які вимушені перебувати у місцях тимчасового перебування, проживати у безпечному та здоровому середовищі життєдіяльності а саме:
- Місця тимчасового перебування ВПО необхідно облаштувати з урахуванням наявної транспортної, медичної, торгівельної та спортивно- оздоровчої інфраструктури;
- Житлова зона місць тимчасового перебування ВПО має бути забезпечена належним освітленням, місцями для сну та відпочинку;
- Параметри мікроклімату приміщень повинні бути максимально наближені до рекомендованих:18 С при відносній вологості 30-70%;
- При розміщенні спальних місць для ВПО необхідно формувати мінімальну відстань між ліжками в 1 м та 0,8м від зовнішніх стін;
- На території місць тимчасового перебування ВПО має бути організоване місце для приготування їжі та зберігання продуктів та / або забезпечене централізоване харчування з дотримання законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів;
- З метою недопущення виникнення випадків захворювання на гострі кишкові інфекції в місцях тимчасового перебування ВПО забороняється вживання в їжу страв, приготовлених поза межами організованих місць для приготування їжі, окрім централізованого харчування;
- За можливості, місця тимчасового перебування ВПО мають бути забезпечені бездротовим доступом до мережі Інтернет;
- Місця тимчасового перебування ВПО повинні мати доступ до електричної мережі з можливістю підзарядки портативних електронних пристроїв та засобів зв’язку;
- Під час організації та облаштування місць тимчасового перебування слід забезпечити взаємодію із закладами охорони здоров’я, які надають медичну допомогу на відповідній території;
- У місцях тимчасового перебування ВПО повинні мати доступ до медичної допомоги та лікарських засобів. За потреби, у місцях тимчасового перебування організовується чергування медичних працівників закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу на відповідній території. При перебуванні одночасно понад 100 осіб наявність медичного працівника обов’язкова;
- ВПО при прибутті до місця тимчасового перебування та при підготовці подальшого організованого переміщення до інших таких місць обов’язково оглядаються медичним працівником;
- В місця тимчасового перебування ВПО необхідно передбачити можливість виокремлення приміщення для осіб, які мають симптоми інфекційних захворювань;
- У разі виникнення у ВПО, які знаходяться в місцях тимчасового перебування, симптомів гострого респіраторного захворювання, гострої кишкової інфекції тощо, така особа підлягає ізоляції в окремому приміщенні з обов’язковим зверненням за медичною допомогою до медичного працівника. У разі відсутності окремого приміщення виділяють частину приміщення, яку виокремлюють (наприклад, ширмою), з мінімальною відстанню в 1,5-2 м до інших осіб;
- Про випадок виникнення підозри на інфекційну хворобу у ВПО, яка знаходиться у місці тимчасового перебування, медичний працівник повинен заповнити форму первинної облікової документації № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення», затверджену наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10 січня 2006 року № 1, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 08 червня 2006 року
за № 686/12560, та надати її до центру контролю та профілактики хвороб (лабораторного центру МОЗ) відповідної адміністративно-територіальної одиниці, де розташоване місце тимчасового перебування ВПО, для проведення епідеміологічного обстеження (розслідування) та вжиття необхідних протиепідемічних заходів;
- За можливості необхідно організувати надання психологічної допомоги ВПО, які знаходяться в місцях тимчасового перебування;
- Місця тимчасового перебування ВПО повинні бути забезпечені рідким милом, антисептиками, паперовими рушниками, облаштовані місцем для обробки рук антисептиком;
- Функціонування місць тимчасового перебування ВПО під час карантину, установленого Кабінетом Міністрів України, організовується із дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, підтримання фізичної дистанції не менше одного метра та з використанням засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або масок, у тому числі виготовлених самостійно, із забезпеченням їх збору та утилізації;
- В місцях тимчасового перебування ВПО проводиться регулярне провітрювання не менше трьох разів на добу, вологе прибирання – один раз на добу, дезінфекція поверхонь, до яких часто доторкаються – не менше 2 разів на добу. Вологе прибирання із застосуванням мийно-дезінфікуючих засобів проводиться не менше одного разу на тиждень або у разі забруднення біологічними рідинами. Вологе прибирання санвузлів в проводиться із застосуванням мийно-дезінфікуючих засобів щоденно;
- Додатково в місцях тимчасового перебування ВПО забезпечується своєчасне проведення необхідних дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних та інших санітарних і протиепідемічних заходів;
- Тверді побутові відходи в місцях тимчасового перебування ВПО повинні збиратися у контейнери встановлені на майданчиках з твердим покриттям та відповідним накриттям. Термін зберігання в холодний період року (при середньодобовій температурі – 5 град.С і нижче) повинен бути не більше ніж 3 доби, а в теплий період року ( при середньодобовій температурі більше ніж +5 град.С) не більше ніж доба (щоденне перевезення).