З настанням сприятливих погодних умов восени любителі «тихого полювання» вирушають до лісів у пошуках грибів. Однак ця приємна осіння традиція може нести серйозні ризики, зокрема небезпеку отруєння.
Фахівці Звенигородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області вкотре нагадують любителям «тихого полювання» про дотримання необхідних рекомендацій, щоб уникнути можливих загроз для здоров’я та життя через отруєння грибами, що є одним із найважчих серед харчових отруєнь:
– збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не пробуйте їх на смак;
– не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць;
– не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу чи на радіаційно забруднених територіях, під час посухи гриби краще не збирати взагалі;
– не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують немовлят грудьми;
– не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі або просто з рук;
– не зберігайте готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби — довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» — це може бути смертельно небезпечно!