Абсолютно безпечних грибів не існує

Отруєння грибами є одним з найтяжчих харчових отруєнь людини. З початку цього року в Україні зареєстрували отруєння дикорослими грибами 14 людей, з них четверо — діти. Не виняток і Черкаська область. Летальних випадків не було. Як правило, отруєння реєструються у весняно-осінній період — в сезон збирання грибів. Але бувають і винятки. У Шполі зареєстровано випадок отруєння свіжоприготованими дикорослими грибами, зібраними в грудні на власній присадибній ділянці.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати жінкам у період вагітності і годування грудьми, дітям та людям поважного віку.
Слід пам’ятати, що при збиранні грибів до кошика можуть потрапити й отруйні гриби, особливо небезпечна бліда поганка, яка часто маскується під їстівні гриби. Є і зимові сорти грибів, які ростуть на стовбурах дерев, пеньках та повалених деревах (верба, тополя, граб, бук, бузина) з пізньої осені й до весни. Це глива звичайна, опеньок зимовий або флауліна, губка березова, іудине вухо. Збирати їх можна лише в тому разі, якщо ви їх добре знаєте. Абсолютно безпечних грибів не буває. Навіть їстівні гриби при певних умовах можуть бути небезпечними, не змінюючи свою зовнішність. Гриб — це губка, яка вбирає токсичні елементи, наявні в ґрунті: солі важких металів, залишки пестицидів, радіонукліди, нітрати тощо. Особливо токсичними є гриби, зібрані на узбіччях доріг, у скверах та садках житлових зон та лісосмугах, що знаходяться неподалік від трас. Небезпечні й двійники їстівних грибів — мутанти, які внаслідок впливу певних умов стали отруйними.
Отруїтися можна не тільки свіжими, а й консервованими дикорослими грибами, приготовленими з порушенням технології. Готувати дикорослі гриби слід протягом першої доби після збирання, варити — не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову, серцево-судинну системи, особливо печінку та нирки.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.
При виникненні будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте «швидку» (загальний номер — 103). До її прибуття промийте шлунок простою водою, дотримуйтеся постільного режиму, пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини, застосуйте сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів в організмі.
Не займайтеся самолікуванням — це небезпечно для життя!
Залишки грибів або страв із них слід обов’язково зберегти, адже їх лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити адекватне лікування.
Як не отруїтися грибами?
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
Не купуйте гриби на ринках, особливо стихійних, оскільки не відомо, коли і де вони були зібрані. Завжди дотримуйтеся технологій приготування грибів.
Якщо полюбляєте дикорослі гриби, то, щоб не наразити себе на небезпеку, збирайте лише добре знайомі вам гриби в лісових масивах, віддалених від джерел забруднення, і лише в період їх активного росту, а не тепер, взимку.
Завідувач Шполянського відділення Звенигородського районного
відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики
хвороб міністерства охорони здоров’я України»
Марія МИХАЙЛЕНКО
Поділитись: