Захистіть себе від харчових отруєнь та інфекційних захворюван

#охорона_здоровʼя

Настало літо. Зберігається високою ймовірність виникнення випадків та спалахів інфекційних захворювань, а також отруєнь людей. У поточному році на Шполянщині відзначають збільшення кількості хворих із кишковими інфекціями.

Щоб уберегти себе, свої сім’ї та оточуючих від епідемічних ускладнень, слід бути обачними при споживанні води та харчових продуктів, виборі джерела водопостачання.

Вода може бути джерелом збудників вірусних гепатитів, ротавірусної інфекції, дизентерії, лептоспірозу, різних паразитарних та багатьох токсичних сполук, особливо нітратів. Безпечною в нашому регіоні є вода з джерел централізованого водопостачання КП «Комунальник» та сільських водогонів сіл Лебедин та Лип’янка, на яких забезпечений відомчий лабораторний контроль води, що дозволяє своєчасно виявити забруднення та усунути його причину. В поточному році за результатами моніторингових досліджень відхилень проб води від вимог державного стандарту за мікробіологічними та санітарно-гігієнічними показниками не реєструвалось. Проте при виникненні перебоїв у постачанні води (відключенні електроенергії, аварійних ситуаціях) воду з водогону для пиття слід кип’ятити.

Більшість населення Шполянщини користується водою з криниць, лабораторний контроль за якою відсутній. При вибірковому дослідженні криничної води (з криниць на території домоволодінь, де є вагітні) у 70% проб виявлено перевищення норми нітратів.

Пам’ятайте, що забруднена нітратами вода на вигляд чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Тому ніколи не використовуйте для харчових цілей, особливо для приготування дитячих сумішей, воду з невідомих Вам джерел (криниць, каптажів, свердловин).

Якщо кип’ятіння забрудненої мікробами води сприяє їх знищенню, токсичність забрудненої нітратами води, навпаки, підвищується на 40-80%. Нітрати, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, можуть спричинити гостре та хронічне отруєння організму. Особливо небезпечна така вода для вагітних та дітей віком до 3 років. При цьому блокується гемоглобін еритроцитів крові, внаслідок чого відбувається кисневе голодування тканин організму, що в окремих випадках може призвести до смерті.

Тому, вирушаючи в дорогу, чи в разі різних аварійних ситуацій на джерелах та системах водопостачання, краще тимчасово для приготування їжі та пиття використовувати воду промислового виготовлення, яку слід придбати заздалегідь.

Будьте пильні! Збудники сальмонельозу, ботулізму, харчових токсикоінфекцій можуть бути не лише у продуктах, а й у готових стравах, консервах із м’яса, особливо птиці, яєць, риби, молока, грибів тощо при недотриманні температурних режимів приготування, умов та термінів їх зберігання. Навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел та збудників ботулізму у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні зовнішнього вигляду. Тому не слід створювати великий запас продуктів, а готові страви, які зберігались в холодильнику, перед споживанням потрібно прокип’ятити чи прожарити.

Консервовану продукцію з риби, м’яса, птиці в домашніх умовах слід готувати лише методом автоклавування.

Для попередження забруднення харчових продуктів та води збудниками сальмонельозу та особливо небезпечних захворювань — лептоспірозу, туляремії, бруцельозу, туберкульозу — надзвичайно важливо зберігати харчову продукцію у недоступних для мишовидних гризунів місцях. Гризуни є також резервуаром борелій, збудників хвороби Лайма, які передаються людині через укуси кліщів, а також джерелом і переносником збудника сказу.

У спекотні дні, особливо після роботи на присадибній ділянці та й у вихідні так хочеться зануритися в теплу ставкову водичку. На жаль, на Шполянщині відсутні офіційні пляжі, обладнані відповідно до вимог чинного законодавства, зокрема відсутні укриття, а найближче місце масового відпочинку населення на водному об’єкті, що відповідає санітарно-технічним та гігієнічним умовам, розташоване у м. Багачеве.

Важливо врахувати декілька аспектів, перш ніж вирушати до ставка, щоб не нашкодити своєму здоров’ю та здоров’ю дітей.

Високі показники бактеріального забруднення відмічено у воді Красного ставка в м. Шпола та Скарбового у с. Матусів. У пробах води виявлено лактозопозитивну кишкову паличку, яка при потраплянні в організм викликає гостру кишкову інфекцію. При купанні та риболовлі у стоячих водоймах можна захворіти на такі тяжкі хвороби: лептоспіроз, гельмінтоз, алергічні та інші ураження шкіри. Також існує ризик укусів кліщів на необкошених ділянках біля ставків та виникнення хвороби Лайма (бореліозу). Ось тому слід утриматись від відпочинку поблизу несанкціонованих для цього водних об’єктів.

Якщо ж бажання скупатись та посидіти на березі водойми переважило, з метою зменшення негативних наслідків дотримуйтеся таких порад: обирайте місце на березі без рослинності, водне плесо — без водоростей, не допускайте ковтання води, після купання обмийтеся чистою водою, яку потрібно мати з собою, а після повернення додому ретельно помийтеся під проточною водою, (бажано з використанням господарського мила 72%), переконайтеся в тому, що на тілі відсутні кліщі. Щоб попередити проникнення хвороботворних мікробів у кров, не заходьте у ставок при наявності на шкірі та слизових оболонках пошкоджень (ран, подряпин тощо).

Пам’ятайте, що запобігти ускладненням значно дешевше, ніж лікувати їх.

При будь-яких обставинах дотримуйтеся правил особистої гігієни. Часто мийте руки, в разі відсутності води обробляйте їх вологими серветками, одеколоном, туалетною водою, горілкою тощо. Бажано при собі завжди мати розпилювальний дезінфікуючий засіб, який знищує бактерії, віруси (збудники гепатитів, ВІЛ-інфекції, грипу), грибок та не потребує змивання після використання.

Користуйтеся цими порадами — вони допоможуть зберегти здоров’я.

Завідувач Шполянського відділення Звенигородського районного відділ ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» М.І. Михайленко

 

Поділитись: